Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Pankit palvelemaan kansaa

Nordean uutinen toimintojen leikkauksesta on jälleen esimerkki siitä, miten työntekijät ja asiakkaat ovat vain tykinruokaa voiton maksimoimisen saavuttamiseksi. Nordea kaksinkertaisti säästöohjelmansa, koska voitot viime vuonna jäivät odotettua pienemmiksi, mutta kuitenkin yli neljään miljardiin euroon.

Bonusjärjestelmät ajavat pankin johtoa hakemaan suurinta mahdollista voittoa hinnalla millä hyvänsä. Tällä kertaa hinta ovat irtisanomiset ja asiakkaiden palveluiden heikkeneminen. Varsinkin ikäihmisten palvelut huolettavat – he kun jo nyt maksavat kohtuuttomia palvelumaksuja. Oma lukunsa ovat vielä syystä tai toisesta luottotietonsa menettäneet – miten näiden erityisryhmien palvelut taataan konttoriverkkoa supistettaessa?

Tämä kansallinen häpeä ei tosin lankea ainoastaan Nordean piikkiin, vaan poliitikot saavat katsoa itseään peiliin. Pankkien peruspalvelut tulee lainsäädännöllä turvata kaikille kansalaisille.

Tarvitsemme kansallispankkia!

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitteli vajaat viisi vuotta sitten kansanpankin perustamista tavallisten ihmisten ja pienyritysten pankkiasioita hoitamaan. Kansanpankki ei tavoittelisi sokeasti voittoa ja voisi näin periä alhaisempia korkoja ja palvelumaksuja.

Nyt jos koskaan kansanpankki tulee ottaa eduskunnassa ja hallituksessa tarkasteluun. Pienet ja keskisuuret yritykset eivät tällä hetkellä voi työllistää ja kasvaa, koska ne kärsivät rahoitusongelmista. Kansanpankki voisi lainoittaa työllistäviä pk-yrityksiä ja tämän rahan voisi ottaa kansainvälisten yritysten yritystuista. Suomi tarvitsee investointeja Suomeen ja tällä hetkellä taloutemme ja työllisyytemme on pitkälti riippuvaisia pk-yrityksistä.

Valtionohjaus käyttöön

Kolmas asia on valtion omistajaohjauksen käyttö. Jos on tahtoa, valtio voi käyttää omistajan ääntä esimerkiksi Nordeassa. Sampo omistaa Nordeasta 21,4 % ja valtion sijoitusyhtiö Solidium Sammosta 14,1 %. Tällä hetkellä Solidiumin rooli on vain nostaa yhtiöistä osinkoa valtion rahoitukseksi, mutta omistajaohjauksella tulee olla myös työllisyyttä ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tukeva rooli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Tämä Nordean tapaus kuvastaa hyvin nykymaailman pankkijärjestelmää:

* Nordea-konserni teki voittoa 2013 yli 4,1 mrd euroa.
* tämä on suurin piirtein 140 000 € voittoa per täysaikainen Nordean työntekijä.
* tästä huolimatta yhtiö tavoittelee vuosina 2013-15 yhteensä 900 miljoonan euron säästöjä, kun aiempi tavoite oli 450 miljoonaa.
Säästöt tulevat mm. konttoriverkoston pienentämisestä, IT-säästöistä, mahdollisesti irtisanomisista (eli palvelun heikentämisestä)
* silti Nordea tavoitteena on kasvattaa osinkoja entisestään vuosille 2014 ja 2015.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Pankit palvelemaan kansaa" Sinähän nyt vitsin väänsit. Nordea on yhtiö. Suomessa yhtiön ainoa tehtävä ja olemassa olon oikeutus on tuottaa omistajilleen eli heidän sijoittamalleen pääomalle maksimaallinen voitto ja myös nostaa sijoitusten arvoa. Omistajan täytyy saada tuloa ja hänen omistuksensa arvon pitää kasvaa joka vuosi. Näin se kapitalismissa menee.

"Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitteli vajaat viisi vuotta sitten kansanpankin perustamista tavallisten ihmisten ja pienyritysten pankkiasioita hoitamaan. Kansanpankki ei tavoittelisi sokeasti voittoa ja voisi näin periä alhaisempia korkoja ja palvelumaksuja."

Niinpä. Paavo esitteli tuon ja siitä ei ole kuulunut yhtään mitään. Miksi ei ole? Tunnet Paavon hyvin. Kysy häneltä ja kerro meillekin. Vai oliko koko juttu ainoastaan ropakantaa?

Valtionohjaus: "valtio voi käyttää omistajan ääntä esimerkiksi Nordeassa. Sampo omistaa Nordeasta 21,4 % ja valtion sijoitusyhtiö Solidium Sammosta 14,1 %."

Tuo laskeminen on minulla jäänyt vähiin, kun en ole kansanedustaja, mutta mikäli ymmärrän niin Solidium omistaa Sammosta 14.1% ja Sampo Nordeasta 21,4%. Siis valtion kokonaan omistama Solidium käyttää osakkaan valtaa Sammon välityksellä Nordean yhtiökokouksessa peräti huikealla 3,0%:lla. Silläpä sitä tehdään ihmeitä. Vai ymmärsinkö väärin?

Toimituksen poiminnat