Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Poliisihallituksen starttipistoolioperaatiosta suutari

Poliisihallituksen asehallintoyksikkö on keittänyt erikoisen sopan starttipistoolien ympärille. Erityisesti koiraharrastuksessa käytettävät starttipistoolit ovat olleet pitkään lupavapaita, mutta poliisihallituksen asehallintoyksikkö on vuodesta 2012 alkaen tehnyt rikosilmoituksia niiden hallussapidosta ja myynnistä. Virallista ohjeistusta starttipistoolien lupakäytännöistä se ei ole antanut.


Starttipistooleja käytetään esimerkiksi palveluskoirakokeissa ja koirien luonnetesteissä. Yhteensä näissä kokeissa ja luonnetesteissä käy noin 6 000 koiraa vuosittain. Sen lisäksi, että palveluskoirakokeet ja -kilpailut ovat koiraharrastajille tärkeitä, on niillä yhteiskunnallinenkin merkitys, sillä esimerkiksi poliisin tarvitsemista koirista osa hankitaan yksityisiltä koirankasvattajilta. Jotta virkakoirana käytettävät palveluskoirat voidaan hyväksyä jalostukseen, tulee niiden olla laukauspelottomia. Laukauspelottomuus todennetaan esimerkiksi palveluskoirakokeessa, jossa käytetään starttipistoolia laukausäänten tuottamiseen.

Itä-Suomen hovioikeus teki 25.11.2014 ratkaisun oikeustapauksessa, jossa erästä yksityishenkilöä syytettiin ampuma-aserikoksesta poliisihallituksen asehallintoyksikön tekemän rikosilmoituksen perusteella. Rikosepäilyä perusteltiin sillä, että starttipistooli olisi ampuma-aselain 2 §:n mukaisesti "ilman erityistietoja ja -taitoja muunnettavissa toimivaksi ampuma-aseeksi", jolloin sellaisen hallussapito tai myynti olisi luvanvaraista.

Oikeudessa todistusaineistona käytettiin keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion tekemää koetta, jossa starttiase oli muunnettu toimivaksi ampuma-aseeksi poistamalla siitä piippu. Hovioikeus katsoi kuitenkin, että tällöin syntyvä esine ei ole juridisesti enää ampuma-ase, sillä sellaisessa on ampuma-aselain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä HE 183/1997 oltava piippu. Niinpä hovioikeus kumosi syytteen.

Starttipistoolia ei itsessään määritellä laissa, vaan sen luvanvaraisuus arvioidaan ampuma-aselain määritelmän perusteella, voiko sitä ilman erityistietoja ja -taitoja muuntaa toimivaksi ampuma-aseeksi. Aseharrastajien ja kauppiaiden mielestä ei voi, sillä starttipistoolien sinkistä valettu runko ei kestäisi kovien patruunojen ampumista.

Poliisihallituksen asehallintoyksikön tulisi viranomaistahona antaa yksiselitteiset ohjeet starttiaseiden luvanvaraisuudesta, eikä toimia ensisijaisesti rikosilmoituksia jättämällä. Sen tulkinta lainsäädännöstä ei myöskään saa poiketa oikeusistuimen tulkinnasta. Mikäli starttiaseet halutaan Suomessa asettaa luvanvaraisiksi, tulee se tehdä lakimuutoksella, eikä virkamiesten omavaltaisena toimintana.

Sisäministeri Päivi Räsäselle on jätetty 20.1. kirjallinen kysymys poliisihallituksen toimista starttipistooliasiassa. Pallo on nyt Räsäsellä ja poliisihallinnolla, saadaanko poliisihallituksen asehallintoyksikön starttiaselinja lainsäädännön mukaiseksi.

Kirjallinen kysymys poliisihallituksen toimista starttipistoolien luvanvaraisuuskysymyksessä: http://fakta.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_1036_2014_p.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Loikkanen

Minulla on vanha korkkipistooli, voinko käyttää "korkkaria" vapaasti, vai pitääkö hakea Rikostekinseltä Laboratoriolta lausunto siitä että kyseistä asetta voidaan käyttää, vai mille hallinnonalalle "korkkarien" valvonta kuuluu ? Samassa lelulaatikossa on puinen miekka onko se luokiteltu teräaseeksi jota ei ole sallittu kantaa yleisellä paikalla, kuka on tätä asiaa valvova virkamies?

Toimituksen poiminnat