Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Työehtojen polkijoille kylmää vettä niskaan

EU:n tuomioistuin kaatoi saavillisen kylmää vettä työehtojen heikentäjien niskaan tehdessään viime viikolla ennakkoratkaisun, jonka mukaan Olkiluodon ydinvoimalatyömaan sähköasentajiin on sovellettava Suomen lainsäädäntöä ja yleissitovia työehtosopimuksia.


Päätös on oikea. Hinnalla voidaan kilpailla, mutta työntekijöitä on kohdeltava yhdenvertaisesti. Miksi suomalaisen työntekijän pitäisi jäädä vaille työtä vain sen takia, että joku tekee työn polkuhintaan, eikä maksa veroja Suomeen?

EU-tuomioistuin oikaisee Suomen syyttäjäviranomaisen ja valtakunnansyyttäjän päätöksiä, jotka tukeutuivat työoikeuden professori Seppo Koskisen lausuntoon, ettei työsyrjintää tapahtunut, kun Olkiluodon puolalaisille työntekijöille maksettiin kaikille alle työehtosopimuksen olevaa palkkaa.

Oikeistoeliitti on halunnut poimia rusinat pullasta noudattamalla prikulleen EU-lainsäädäntöä silloin, kun sillä parannetaan yksityisen yrityselämän etua. Mutta annapa olla, kun kyse on työehtoihin tai sosiaaliturvaan liittyvistä säädöksistä. Silloin ollaan kuin kolme apinaa silmät, korvat ja suu peitettyinä.

Kun mikä tahansa EU-instituutio edes vähän vihjaisee, että jokin suomalainen julkinen organisaatio tulisi yhtiöittää, ryhtyy oikeistoeliitti myötäjuoksijoineen heti toimiin. EU-mallioppiluus on kuitenkin nopeasti unohtunut herroilta, kun on kyse tavallisen kansan aseman parantamisesta.

Suomessa on nyt ryhdyttävä pikaisesti toimiin, jotta alipalkkaus ja epätasa-arvoinen kohtelu kitketään työmarkkinoiltamme. Toivottavasti emme tule näkemään yrityksiä kiertää tuomioistuimen päätöstä toiminimiä käyttämällä, sillä EU-tuomioistuimen ratkaisun tarkoitus tuskin oli vain siirtää alipalkkauksen ongelma yhdestä työnteon muodosta toiseen.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Työssä 19.2.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

ulf fallenius

Sitten otetaan alihankkijat tilalle jotka itse hoitaa veronsa ei eläkemaksunsa ei keinot loppu.Niin enpä huutelisi kylillä voittosta.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Suomessa työehtojen polkeminen tai ainakin etujen selvä heikennys onnistuu samalla tapaa kuin itselleni on tapahtunut. Sen voi lukea blogistani: http://villeheiskanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186...

YT-perustein irtisanotulle, edelleen työttömälle, tarjotaan käytännössä vanhoja työtehtäviä takaisin, mutta selvästi heikentynein ehdoin. Tällöin työtön joutuu valinnan eteen, että joko a) hyväksyy työehtojen polkemisen tai b) ottaa vastaan TE-toimiston asettaman karenssin, joka on eteenkin ansiosidonnaista nauttivalle hyvinkin iso summa rahallisesti.

Toimituksen poiminnat