Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Kalastus ehkäisemään syrjäytymistä

Kalastuslain uudistus on viime metreillä. Yksi uudistuksen kiistakysymyksistä on ollut yli 65-vuotiaiden vapautus kalastusmaksusta. Lain aiemmassa valmisteluvaiheessa maksut olivat tulossa myös heille, mutta näin ei lopulta käynyt johtuen muun muassa hallitusohjelman kirjauksesta maksuttomien ja maksullisten yleiskalastusoikeuksien kehittämisestä ja laajentamisesta.


Ikärajan lisäksi asiassa tulisi katsoa yleisemmin sosiaalisia syitä, eli miten kalastuspolitiikka voisi tukea yhteiskunnan hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta. Yli 65-vuotiaiden lisäksi työttömien ja muiden pienimpiä sosiaalietuuksia saavien vapautukselle kalastusmaksuista olisi kaikki sosiaaliset perusteet.

Vapautus 39 euron suuruisesta kalastonhoitomaksusta olisi tervetullut apu peruspäivärahaa, työmarkkinatukea tai toimeentulotukea saavien vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen ja rohkaisisi kalastusharrastuksen jatkamiseen tai aloittamiseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esitti rinnakkaislakialoitteella kalastonhoitomaksuvapautuksen ulottamista vähintään kaksi kuukautta työttömänä olleisiin peruspäivärahan tai työmarkkinatuen saajiin sekä toimeentulotukea viimeisen kuukauden ajan saaneisiin.

Tämä maksaisi nopeasti itsensä takaisin yhteiskunnalle. Reippaana luontoharrastuksena kalastus on parasta aktivointia niin nuorille kuin vanhemmillekin. Esimerkiksi voitaisiin hyödyntää kalastusoppaiden ammattitaitoa järjestämällä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille kalastuskursseja.

Eriarvoisuuden ja osattomuuden ehkäisyn ei pidä olla vain tiukasti sosiaalisektorin asia, vaan sen täytyy kulkea mukana kaikessa päätöksenteossa, mukaan lukien kalastusasioissa.

Kalastuslaki on iso kompromissi jonka tarpeellisuutta ei kukaan kiistä, mutta eri intressitahoille se jättää paljon sanomista. Toivotaan kuitenkin, ettei kateutta, joka veisi kaikki kalat vesistä. Lain tarkoitus on kuitenkin mahdollistaa kestävä kalastus ja turvata luonnonkalakannat ja niiden lisääntyminen.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Työssä 26.2.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat