Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Kokoomusopiskelijat johtavat harhaan

Operaatio Vakiduuni -kansalaisaloitteen keräämät yli 50 000 allekirjoitusta on saanut Kokoomusopiskelijat puolustamaan nollatuntisopimusten auvoisuutta. Nollasopimusten kielto johtaisi heidän mukaansa opiskelijoiden toimeentulon romahtamiseen. Kokoomusopiskelijat lienevät joko lukeneet kansalaisaloitteen huonosti, tai sitten he yksinkertaisesti vain johtavat ihmisiä harhaan ideologisin syiden ”pakottamana” ladellen paikkansapitämättömiä väitteitä.

Kansalaisaloitteessa näet todetaan selvästi, että alle 18 viikkotyötunnin sopimuksia ja jopa nollatuntisopimuksiakin voidaan yhä solmia, kunhan niille on asianmukainen peruste, kuten opiskelu. Kansalaisaloitteen tekstissä todetaan: ”Ilman työntekijän erikseen kirjallisesti ilmaisemaa toivomusta, jolle on perusteltu syy, työajan vähimmäistuntimäärää ei voida kuitenkaan sopia pienemmäksi kuin 18 tunniksi viikossa, ellei työ ole luonteeltaan satunnaista. Perusteltuja syitä alle 18 tunnin säännölliselle viikkotyöajalle ovat opiskelu, lasten hoito, osa-aikaeläke tai muut niihin rinnastettavat syyt.”

Opiskelijoiden osa-aikatyötä nollatuntisopimusten kielto ei koskisi. Sen sijaan sillä ehkäistäisiin vastentahtoista osa-aikatyötä. On näet aivan eri asia ansaita opintotukensa lisäksi osa-aikaisella 0-tuntisopimuksella kuin turvata sillä koko elantonsa. Indeksin jäädyttämät opintotukikuukaudet kun loppuvat joskus myös opiskelijoilta.

Kokoomusopiskelijoille riittäisi työsarkaa käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa, joissa opiskelijoiden puolestapuhujia ei liiaksi liene. Heidän kannattaisi puolustaa opiskelijoita siellä, eikä varjonyrkkeillä kuvittelemiaan ”työehtojen jäykistämisiä” vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ihan mielenkiinnosta, kumpi tämän idean motiivi on: se, että epätyypilliset työsuhteet jäävät kokonaan syntymättä, vai se että ainoa tapa toteuttaa epätyypillisiä työsuhteita on päästää henkilöstönvuokrausyritykset kuorimaan kermaa työnantajan ja työntekijän väliltä?

Pekka Pylkkönen

Ehdotan kompromissia. Koska selvä enemmistö nollatuntilaisista on tyytyväisiä sopimukseensa, säädetään vain että nollatuntisopimukset kielletään niiltä, jotka niitä eivät halua tehdä.

Eli käytännössä:
- Nollasoppareita saa tehdä edelleen kuten haluaa
- työvuoroista kieltäytymisestä muun työn tai opiskelun vuoksi tai sopimuksen irtisanomisesta ei seuraa karenssia.
- Sosiaaliturva saatetaan ajan tasalle. Esimerkiksi perustulolla

Yhtään työmarkkinoita jäykistävää toimenpidettä ei kertakaikkiaan voi enää tehdä. Suomi ei enää elä savupiipputeollisuuden aikakaudella jossa jokaiselle on 8-16 työpaikka tehtaassa eläkeikään asti. Tosiasioiden kieltäminen johtaa vain kurjistumiseen.

Voimme tietysti houkutella tänne kaiken savupiipputeollisuuden takaisin laskemalla palkkoja ja veroja vaikka nyt 60%. Sitten voidaan kieltää ne nollasopparitkin.

Toimituksen poiminnat