Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Hallituksen ”työväenpuolueilla” näytönpaikka silpputyön kitkemisessä

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tuore tutkimus varoittaa silpputyön vaaroista. Vuoden 2008 jälkeen nopeutunut työelämän silppuuntuminen muodostaa järjestön mukaan uhan yhteiskuntien vakaudelle. Maailman väestöstä vain neljänneksellä on vakituinen työsuhde ja ILO vaatiikin hallituksilta toimia silpputyön ehkäisemiseksi.

Vakituisen kokoaikatyön korvaantuminen epävarmalla osa-aikatyöllä johtaa monenlaisiin ongelmiin. Verotulot laskevat, kansalaisten ostovoima heikkenee, mikä heikentää talouden kasvuedellytyksiä. Ei tarvitse olla ennustaja nähdäkseen, että työelämän rapautuminen murentaa yhteiskuntamme perustaa.

Resepti pätkä- ja silpputöiden yleistymiseen on olemassa: vastentahtoista osa-aikatyötä voidaan torjua uudistamalla lainsäädäntöä. Nyt nollatuntisopimuksilla työskentelee 83 000 ihmistä. Nollatuntisopimusten käyttöön pitää puuttua ja mahdollistaa nollasopimuslaisille ennustettava minimityöaika. Vuosi sitten jättämässäni lakialoitteessa ja eduskunnan käsittelyyn tulevassa Operaatio Vakiduuni -kansalaisaloitteessa tuo minimi asetettiin 18 viikkotyötuntiin.

Eri sortin ”työväenpuolueiksi” julistautuneilla Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla onkin nyt näytön paikka hallitusneuvotteluissa. Niiden olisi tartuttava nollatuntisopimusten kieltoon ja vietävä sitä eteenpäin tulevalla hallituskaudella. Vai ovatko siniset puolueet työväen asialla vain vaalien alla, jättäen työväen yksin markkinavoimien armoille?

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Työssä 21.5.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Pylkkönen

Tehokkain tapa lienee säätää laki jonka mukaan asiakas ei saa ostaa kaupasta mitään yksittäistä tavaraa alle merikontillista kerrallaan. Myöskin esimerkiksi asuntoja pitäisi voida ostaa vain vähintään kuusikerroksinen kerrostalo yhdellä iskulla. Bensaa myydään vain säiliöautoittain.

Toimituksen poiminnat