Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Peseekö Alko kasvojaan Satakunnalla?

Alko on ilmoittanut muutoksista myymäläverkostoonsa Satakunnassa. Nakkilan myymälä on päätetty sulkea lokakuussa ja Harjavallan, Ulvilan ja Kankaanpään myymälät siirretään Lidlien yhteyteen.

Nakkilan myymälän sulkeminen on kova takaisku kunnalle. Asiakkaat ohjataan asioimaan muualla, mikä heijastuu muihin Nakkilan liikekeskustan palveluihin. Keskusta uhkaa näivettyä palvelutarjonnaltaan.

Alko perustelee uudistuksia pyrkimyksellä löytää asiakkaiden kannalta paras sijainti myymälöilleen. Kuitenkin esimerkiksi Ulvilan kauppakeskus Hansa on erittäin keskeinen paikka, jossa on tarjolla useita eri palveluita. On vaikea nähdä, miksi myymälä siirto olisi kauppakeskusta parempi sijainti asiakkaiden kannalta.

Alkon toiminta on poukkoilevaa, sillä esimerkiksi Nakkilan myymälä avattiin vasta 2007, Nakkilan kunnan panostettua voimakkaasti liikekeskustan kehittämiseen. Alkoa houkutellaan muuallakin kuntien ja yrittäjien tekemillä investoinneilla.

Nyt Alko on vetämässä mattoa investointeja tehneiden alta. Tällainen menettely on omiaan vähentämään yhtiön luotettavuutta yhteistyökumppanina. Valtion alkoholimonopolin on tehtävä myymäläpäätöksensä tasapuolisesti ja olla ennustettava yhteistyökumppani.

Alkon päätöksenteon avoimuudessa on kehitettävää. Esimerkiksi yhtiön tiedotteessa mainittiin vain, että uusia myymälöitä avataan Satakunnassa Lidlien yhteyteen. Olemassa olevien myymälöiden sulkemista ei mainittu, vaikka se uudistuksista seuraakin.

Alkoa on syytetty S- ja K-ketjujen suosimisesta. Nyt Alko yrittää etääntyä tästä leimasta avaamalla myymälöitä Lidlien yhteyteen. Tässä ei ole mitään vikaa eikä arvosteltavaa, päinvastoin ajoittainen kilpailuttaminen ja tasapuolisuus on tervettä. Olemassa olevien myymälöiden sulkemispäätökset eivät silti saa aiheuttaa epäoikeudenmukaisuutta ja alueelliseen toimintaan kohtuutonta ja äkillistä poikkeamaa. Alkon huonoa omatuntoa ei saa pestä puhtaaksi satakuntalaisten yrittäjien kustannuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

On hienoa että Jari Myllykoski kantaa huolta Alkon aiheuttamasta [Satakuntalaisen] kilpailutilanteen vääristymästä. Voin valistaa arvon kansanedustajaa, kertomalla että ongelma ei rajoitu Satakuntaan. Jos huolenaiheena aidosti on yrittäjien oikeudenmukainen kohtelu, on asiaa katsottava sen yrittäjän tasolla. Toteamus ettei Alkon myymälöiden sijoitellussa kaupparyhmittymien perusteella "tasapuolisesti" ole "mitään vikaa eikä arvosteltavaa" on täysin virheellinen. K-kauppiaan pahin kilpailija on usein toinen K-kauppias ja vaikka olisikin paikallinen osuuskauppa tai Lidl, ei häntä lämmitä pätkääkään että naapuripitäjässä Alko on K-kaupan kyljessä. Sama pätee myös osuuskauppojen ja ostoskeskusten kesken. Entä sen viinikauppayrittäjän asema joka on pakotettu toimimaan toisesta EU-maasta käsin kilpaillakseen Alkon kanssa? Ehkä hän haluaisi vuokrata sen kauppakeskun Hansasta vapautuvan liiketilan.

Onneksi asia on harvinaisen helppo korjata. Tasapuolisuudesta ja ennakoitavuudesta puhuminen on pelkkää näpertelyä, kun koko ongelma häviää monopolin purkamisella.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Juu.. Tietääkseni ei minulla ole alkoa????

Seppo Hildén

Iltapäivälehtien otsikko:

"Vasemmmistoliiton kansanedustaja vihainen kotikaupunkinsa viinakaupan lähtemisestä."

Toimituksen poiminnat