Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Hallitus päättää, hallitus peruu - mutta miten sujuu hallitukselta rock'n'roll?

Tämän hallituksen piti olla ”hallitus, joka saa aikaan”. Aiempaa hallitusta syytettiin jahkailusta, mutta SSS-hallitus lupasi tehokasta toimintaa. Vauhtia onkin piisannut, mutta kuten niin monessa asiassa, ajatus ei usein pysy perässä vauhdin kasvaessa. Hallituksen esitykset ovat olleet kuin superpalloja, joiden liike on hurja, mutta suunta ennakoimaton.

Eläkeläisten asumistukileikkauksen peruutus ja lääkekorvausten 50 miljoonan säästön puolittaminen ovat hyviä uutisia, mutta osoittavat, miten hataralla pohjalla vaikutusten arviointi on ollut näissä hallituksen julkisuuteen viskaamissa esityksissä.

Voimakas kansalaismielipide ja opposition ärhäkkä, mutta asiaperusteinen kritiikki tuottivat tulosta hallituksen vetäessä pois nämä eläkeläisten asemaa kurjistavat esityksensä. Hallitus on perääntynyt myös esimerkiksi palauttamalla uupuneet määrärahat poliisin määrärahat harmaan talouden torjuntaan sekä kuoppaamalla aktiivisen katumisen mallin.

Pakkolakiesitystä hallitus on veivannut peruuttamalla esittämänsä sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset, mikä hyvä, mutta ottamalla niiden tilalle lomarahojen leikkaukset, osoittaen erittäin huonoa valmistelua.  

Huonojen esitysten peruminen on hyvä asia, mutta hallituksen osaamista lakien valmistelussa ja käytettyjen asiantuntijoiden objektiivisuutta on syytä arvioida kriittisesti. Hallitus on kuunnellut Eteläranta 10:n pamppuja herkällä korvalla, mikä on uhannut kokonaisuuden toimivuutta.

Huonoja esityksiä hallituksella on vielä jäljellä. Varsinkin työelämän pakkolakiesitys ja tuottavuusloikan askelmerkit vaikuttavat Etelärannan yksisilmäisimpien satraappien tuotoksilta. Hallitus aikoo hypätä pituutta yhdellä loikalla 15 metriä ymmärtämättä, että moinen suoritus on mahdollista vain kolmiloikalla. Opposition on toimittava järjen äänenä ja tehtävä työtä pakkolakiesityksen pysäyttämiseksi.  

2020-luvun yhteiskuntaa ei rakenneta soolopelillä. Jos Etelärannan rumpali ei soita sovitun tahdin mukaan, vaan määrää tahdin mielivaltaisesti, on artistin mahdotonta laulaa nuottien mukaan. Jos rumpali määrää tahdin, eikä orkesterin kapellimestari puutu asiaan, ei hallitusbändi pääse pitkälle – ei välttämättä edes biisin loppuun.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Työssä 19.11.2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Aika onnetonta toimintaa hallituksella on kyllä ollut. Osa sen ideoista on ihan hyviä, mutta on paljon huonosti mietittyä, joka ei edes kansainvälisen näytön perusteella toimi. Tämä Sote-uudistuskin oli vain kahden hallituspuolueen lehmäkauppa, joka tulee syömään paljon rahaa ja kasvattamaan terveyseroja.

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Ensimmäinen hallitus pitkään aikaan, joka on tehtäviensä tasalla. Sote-uudistus saatiin alkuun. Eläkeläisten asuntotuen poisto olisi yksinkertaistanut osaltaan byrokratiaa. Eläkeläisistä n. 5% eli 70000 kärsii liian korkeista vuokrista mahdollisesti voimatta korjata asiaintilaa. Tämä olisi voitu hoitaa yksinkertaisemmin. laskin että esim. Porvoolainen minimieläkettä nauttiva kaksiossa asuva olisi saanut yhtä suuren tuen sekä yleisestä että eläkeläisen asumistuesta.
Marisijoita riittää turhistakin asioista ja kommunisti ei tietenkään voi olla tyytyväinen mihinkään länsimaisessa demokraattisessa sekataloudessa.

Toimituksen poiminnat