Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Venäjän kanssa uskallettava neuvotella vastapakotteista

Eilen eduskunnassa käytiin debattikeskustelua opposition tekemästä välikysymyksestä maatalouden kriisistä. Keskustelussa käytiin aivan oikein läpi maatalouden ongelmia maataloustukien myöhästyneistä maksatuksista aina pankkirahoituksen hankaluuteen asti. Yksi keskeinen maatalouden ahdinkoon vaikuttava tekijä jäi vähälle huomiolle sekä ministerien vastauksia vaille – Venäjän elintarvikeviennin tyrehtyminen EU:n asettamien pakotteiden ja niistä johtuvien Venäjän vastapakotteiden vuoksi.

Elintarvikevienti Venäjälle hyytyi vuonna 2015 laskien peräti 66 %. Elintarvikesektori on ollut pahiten kriisistä ja pakotteista kärsinyt toimiala. Kaikkien alojen osalta Venäjän-vienti laski noin kolmanneksen.

Kysyttyäni, aikooko hallitus pyrkiä neuvotteluyhteyteen Venäjän kanssa vastapakotteiden purkamiseksi en saanut kunnollista vastausta hallitukselta. Pääministeri Sipilä totesi keskustelussa, että EU:ssa pakotteiden purkaminen on sidottu Kiovan sopimuksen edistymiseen, mutta ei uskonut tämän tapahtuvan ”seuraavan puolen vuoden aikana”. Sipilä ei ilmeisesti ymmärrä, että EU ei päätä siitä, jos Venäjä luopuu vastapakotteista Suomen osalta.

Maa- ja metsätalousministeri Tiilikainen puolestaan totesi, että tarvitaan uusia markkinoita suomalaisille elintarvikkeille. Tämä on kyllä hyvä tavoite, mutta ei vastannut itse kysymykseen. Tämäkin kriisi päättyy joskus ja ne, jotka hoitavat suhteita ovat etulyöntiasemassa, joten tilataan heti huomenna Tiilikaiselle lippu Allegroon.

Suomalainen maatalous ja elintarviketeollisuus eivät voi odottaa enää pitkään korvaavien markkinoiden avautumista. Pääsyä Venäjän markkinoille on yritettävä tosissaan. Suomalaiselle maataloudelle ja elintarviketeollisuudelle se on elintärkeä kysymys.

Venäläiset arvostavat puhdasta suomalaista ruokaa ja lyhyt välimatka tekee siitä luonnollisen markkina-alueen elintarvikkeillemme. Nyt pitää olla rohkea ja aktiivinen ja lähteä yhteishankkeiden kautta murtamaan pakotteiden ja vastapakotteiden muodostamaa jäätä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tilanne Ukrainan suunnalla ei ole olennaisesti muuttunut. Onko niin, että mielestäsi Venäjän toimet eivät ole mielestäsi tuomittavia tai eivät niin tuomittavia, että niihin tarvittaisiin pakotteita? Pakotteista luopuminen on myös vahva kannanotto Venäjän puolesta. Onko Suomelle turvallisuuspoliittisesti viisasta rikkoa Venäjän toimiin reagoinutta rintamaa?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Olen varma, että järki-vihreä Kivelä ymmärtää tilanteen paremmin, kuin mitä kirjoittaa.

Suomi voisi yksinkertaisesti ilmoittaa Venäjän suuntaan, että ainoastaan yhteinen raja kiinnostaa. Se mitä tapahtuu 2000km päässä ei kuulu Suomelle. Venäjän eteläisen osan kahnaukset hoitakoon ne, jotka ovat edunvalvojia siellä.

Suomalaisia kusetetaan joka suunnasta. Hölmö kansa, hölmömmäksi menossa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pitäisin tuota hyvin riskipitoisena toimintamallina. Mutta nyt ei ole kyse minun näkemyksistäni vaan vasemmistoliiton kansanedustajan ulkopoliittisesta linjauksesta joka taitaa olla hivenen toinen kuin kyseisen puolueen virallinen linja.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #8

Marko様 "Pitäisin tuota hyvin riskipitoisena toimintamallina"

Riski on nolla, jos asialla on oikeat miehet.

Nössöpolitiikan aika on aikaslailla jo ohitse.
Vihreät on Suomen suomettunein puolue. Vas & SKDL(sori SDP) peesaa likellä.

KE Myllykosken kannanotto on arvokas.
Se mikä on kunkin puolueen linja, on IIR-suodatettu vaste kentän kvartaaliherätteistä -- niin myös Vihreissä. Turha parjata blogistia linjasta lipsumisesta, koska se mystinen "linja" elää joka puolueessa koko ajan.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #8

Vielä löyyä alalauteille:
Kuka on Marko mielestäsi seuraava Vihreiden PJ?

Jukka Laine

Miksi Suomen pitää rangaista itseään, jos EU/USA epäonnistuivat pyrkimyksissä ottaa Ukraina haltuun ja päästä strategisesti tärkeälle energiarikkaalle Mustallemerelle?

Ylipäätään voi kysyä miten Venäjän heikentyminen olisi Suomen etu. Lähinnä se lisäisi epävakautta ja kriisien riskejä Suomen lähialueilla.

Yhdysvaltojen nykyinen presidentti ja EU:n ulkopoliittinen johto eivät ole kyenneet neuvottelemaan henkilökohtaisesti Venäjän ja Kiinan kanssa monista tärkeistä kysymyksistä ja ollaan ajauduttu uhkailun, pakottamisen ja kieroilun ilmapiiriin joka haittaa koko maailmantalouden kehitystä ja sitä kautta estää tärkeiden ongelmien kuten ilmastomuutoksen hidastamista.

Onko ylipäätään ihmiskunnan etu tukea yksinapaista Yhdysvaltojen johtamaa maailmaa. Irakin sota, Subprime-kriisin maksattaminen muilla, kriisit joita he ovat lietsoneet, vakoilu, EU:n painostaminen kauppasopimukseen muuta maailmaa vastaan jne. ovat esimerkkejä. Miten on järkevää tukea tälläistä kehitystä. USA on piristänyt talouttaan mm. räjäyttämällä öljyä omasta maastaan kemikaalien avulla ja seurauksena on pohjavesien tuhoutuminen ja laajat ''talvivaarat''.

Käyttäjän AattoKellman11 kuva
Aatto Kellman

Onko ne Jenkit räjäyttänyt öljy kaivon? Eikös ne vesi paineella osta öljyn onkaloistaan? Ei siihen mitään räjähdystä tarvita! EU ja USA epäonnistui ottaa Ukraina haltuun? Onkos ne edes yrittänyt haltuun ottoa!? Onhan se selvää jos Venäjä héikentyy niin uhkailukin vähenee alle puoleen! Samoin telaketjujen kirskuminen rajanpinnassa! Strykkereitä ja F-15 koneita me tarvitsemme Jenkeistä lisää....!

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Eihän tuossa sanottu mitään siitä, että Suomen pitäisi luopua pakotteista, vaan neuvottelusta vastapakotteista luopumisesta. Nyt tarkkana, Kivelä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tatu Ahponen

Niin, loogisuuden vuoksi Suomen pitäisi tietysti ensin luopua EU:n asettamista pakotteista. Venäjä asetti vastapakotteet kaikille niille maille jotka ovat yhteisessä pakoterintamassa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pitää uskaltaa keskustella pakotteista,-niin pitää,niiden kiristämisestä ja venäjän uudelleen integroimisesta normaaliksi demokratiaksi,häiriköivän imperialistisen suurvallan sijasta !

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Venäjä jokseenkin varmasti luopuisi pakotteista, jos Suomi vastavuoroisesti luopuisi niistä. Tämä vastaisi Venäjän pyrkimyksiä EU-rintaman hajottamiseksi. Pakotteista luopuminen merkitsisi samalla Krimin valloituksen hyväksymistä. Ehdotuksellanne näytätte hyväksyvän Venäjän hyökkäystoimet Ukrainassa. Vastatkaa itse kysymykseen, hyväksyttekö vai ette Venäjän toimet Ukrainassa ja Krimin valloituksen ?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Asko Lampikari, sinä ilmeisesti tiedät tarkasti mitä pakotteita Suomi kohdistaa Venäjään? Mitä me emme saa viedä EU:n takia?
Olen ollut siinä luulossa että EU:n pakotteet eivät tarkoita tavallista kaupankäyntiä vaan oligarkkien pankkitoimintaa ja asekauppaa. Olenko pahasti väärässä?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kun neuvotellaan Venäjän kanssa kahdenkeskisesti vastapakotteiden purkamisesta, mitkä valtuudet Tiilikaisella olisi? Suomi ei tietääkseni ole laittanut Venäjälle mitään omia pakotteita ja EU:n pakotteiden purkuun Tiilikaisen valtuudet eivät riitä. Mitä hän voisi tarjota Venäjälle Suomen maatalousministerinä?

Tietenkin Tiilikainen voisi matkustaa Kremliin pyytämään, että Venäjä purkaisi Suomelle asettamansa vastapakotteet. Jos voi ja juusto eivät kelpaa heille, miksi atomivoimala kelpaisi meille?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomen vienti yleisesti on rakennemuutoksen tarpeessa. Elintarvikesektori ei ole tässä asiassa poikkeus. Olemme olleet aina liian sidoksissa idänkauppaan. Samalla Venäjä ja aiemmin Neuvostoliitto määritteli kaupan menestymisen vaatiman laatutason. Vientiä EU-alueen ulkopuolelle on voitu tukea massiivisin vientituin, jolloin hintakaan ei ole ollut ongelma.

Kun itävienti tyrehtyi Venäjän asettamien talouspakotteiden vuoksi, korvaavia markkinoita ei tahdo löytyä. Ei elintarvikkeemme mene kaupaksi EU-alueelle tarjotuin hinnoin, kun sisämarkkina-alueelle myytäessä ei vientitukea saa maksaa. Lisäksi uskomamme laatu ei kohtaa markkinoiden mielikuvaa. Brandien länsimaiseen rakentamiseen ei ole käytetty panoksia.

Mikäli Venäjä purkaisi pakotteensa (Väyrynenkö tarvittaisiin rähmälläänolon takuumieheksi?), Suomi saisi hurjan kilpailuvaltin. Ja Euroopan hylkiön aseman. Ja Venäjä pyyhkisi Suomella pöytää, kuten teki 40 vuoden ajan sotien päättymisen jälkeen.

Olisiko Venäjän pakotteiden purkaminen Suomelle siunaus vai taakka. Eihän Venäjän romahtamiseen mene enää vuosikymmeniä. Jos olemme silloin itävientiriippuvaisia, ei taaskaan hyvä heilu. Vai olisiko nyt aika muuttaa rakenteita länsiviennin vaatimalle tasolle?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos Vasemmistoliiton kansanedustajan oli tarkoitus mainostaa kotimaista elintarviketeollisuutta niin vaikutus saattaa olla myös hieman päinvastainen kuin mitä toivoi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yksi järkyttävimmistä ehdotuksista mitä olen koskaan kuullut, mutta tämä todistaa, että eräiden piirien on vaikeata todeta tosiasiat.

Se, että Suomi olisi valmis hyväksymään vastapakotteiden alaisen kaupan avaamisen, Venäjän sitä Suomelle ehdottaessa tai Suomen ottaessa asian esille jossakin yhteydessä, välittämättä yhteisestä EU linjasta olisi Suomen lojaalisuudelle ja taloudelle täsydellinen katastrofi.

Ensiksi Suomen olisi ilmoitettava EU:lle, että Suomi luopuu Venäjäpakotteista. Venäjä julisti vastapakotteet kaikille niille maille jotka olivat Venäjäpakkotteiden rintamassa.

Suomen vienti Venäjälle on kolme miljardia euroa. Suomen elintarvikevienti Venäjälle ennen pakotteita oli 440 milj. euroa. Tästä arvosta 280 milj € on kielletyn vientituotteiden osuus.

Vaikka suomalaisten elintarvikkeiden vienti Venäjälle tökkii pakotteiden takia, on vienti muualle on kasvanut. Viime vuonna elintarvikevienti kasvoi vuodesta 2014 kymmenellä prosentilla 1,4 miljardiin euroon. Suomen tavaraviennin arvo on n. 58 miljardia euroa. Vienti yksinomaan EU maihin on n. 36 miljardia euroa.

Nyt blogisti ehdottaa tosissaan, että Suomen pitäisi mahdollisesti hyväksyä kuvitteelliseen Venäjän ehdotukseen, että Suomi voisi vapautaua Venäjän asettamista vastapakotteista. Mikä on EU maiden reaktio ? Lopettavatko EU maiden teollisuusyritykset, kauppa ja kuluttajat suomalaisten tuotteiden ostamisen tämän Juudasmaisen EU:n yhteisen rintaman pettäjälle ?

Tällä tempulla Suomi saisi heittää hyvästit yli puolelle vientimme arvosta ja vastavuoroisesti saisimme viedä Venäjälle 200 miljoonan edestä maitoa.

Hurraa loistavasta oivalluksesta ja miljoonasta uudesta työttömästä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jätetään tämä tyhjä puhe Venäjän kanssa neuvottelemisesta sikseen. Suomen valtion tulisi ottaa vastuunsa tästä katastrofista ja hoitaa asiat kuntoon EU:n puitteissa. Kohtuuttomia seurauksia näistä Venäjän pakotteiden seuraamuksista ei maajussien hartioille pidä sälyttää. Hoi Sipilä ja Tiilikainen herätkää!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pertti Väänänen

Sipilä ja Tiilikainen eivät tuottajahintoja märää.

Viljelijöille aiheutuvat kohtuuttomiksi mainitsemasi seuraukset johtuvat Venäjän vientiin keskittyneen elintarviketeollisuuden ja kaupan duopolin määräävän markkina-aseman johdosta. Edellämainitut ovat laskeneet viljelijöiden ja karjankasvattajien tuotantohintoja pitääkseen omat voittonsa etusijalla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Sipilä ja Tiilikainen eivät tuottajahintoja määrää"

Ehkä Valio, suurimpana ostajana, voisi vaikuttaa tuottajahintoihin. Miksi Valion omistajat, tuottajat, maksavat itselleen niin huonosti? Mihin käytetään Valion mahdollinen liikevoitto?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulla on käsitys että maataloustuotteet jotka viedään ulkomaille on voimakkaasti verovaroin tuettua. Luulen että jokaisesta voipaketista minkä olemme vieneet Venäjälle tai muuallekin, vähintään puolet on meidän veronmaksajien maksamaa.

Eli voidaan väittää, että tällainen vienti on liian kallista, säästettaisiin jos ei vietäisi ollenkaan. Onko meidän asia elättää venäläisiä, mikseivät itse viljele?

Joku on joskus esittänyt että kaikista maanviljelijöistä kannattais tehdä kansantaiteilijoita joille maksettaisiin kohtuullinen palkka kunhan luopuvat traktoreista ja elukoista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"kaikista maanviljelijöistä kannattais tehdä kansantaiteilijoita"

Ehkei kuitenkaan ihan kaikista. Vaikka tuotantoa supistettaisiin vain niin, ettei siitä riittäisi vientiin, se riittäisi.

Maatilojen elinehdot voisivat parantua myös sitä kautta, että tilamyyntiä kehitettäisiin. Nyt sen estävät tehokkaasti kaikenlaiset säännöt, joilla muka suojellaan kansalaisten terveyttä.

Metsästysseura voi omaan käyttöön paloitella hirven omassa "teurastamossaan" mutta lehmän teurastaminen on varmaankin kielletty.

Kärsin itse jonkinlaista laktoosivaivaa, mutta sitä esiintyy vain jos juon "kaupan" maitoa. Suoraan "lehmän" maitoa juotaessa sitä vaivaa ei ole.

Säilyvyyttä parantavilla E -lisäaineillako terveyttämme vaalitaan?

PS. Sain kerran eräältä luomutilalta pari kiloa vehnän jyviä, jotka jauhoin kotimyllyllä jauhoksi.
Unohdin toisen pussin kaappiin kuukaudeksi ja huomasin pussissa mustia toukkia. Jauhot piti heittää pois. Onneksi siltä löytyi yli puoli vuotta kaapissa olleita ”Myllyn parhaita” jauhoja, jotka olivat täysin puhtaita, miksi siellä ei ollut toukkia?

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri

Arvoisa kansanedustaja Myllykoski,

kuten aiemmissa kommenteissa on tullut ilmi, Suomi ei voi laittaa pöydälle EU:n sanktioiden purkamista, vaan kauppatavarana olisi Suomen päätösvaltaan kuuluva sopiminen. Sen hinta olisi kohtuuton ja luonteeltaan sellainen, että se heikentäisi unionin yhtenäisyyttä ja valtiojohdon toiminnan vapautta joko suhteessa Venäjään tai liittolaisiimme. Ainoa mitä voidaan vaatia on yksipuolinen ja vastikkeeton purku. Mutta Moskovaan on paha lähteä sanelemaan, vaikka olisi ulkoministeri tai Tasavallan presidentti. Tällainen ehdotus osoittaa hyvin huolen ja ahdingon, mutta myös heikkoa kansainvälisen politiikan ymmärrystä, minkä ei toki edes pidä olla kansanedustajan leipälaji.

//James Mashiri, Turku

Käyttäjän MattiAalto kuva
Matti Aalto

"Suomi ei tietääkseni ole laittanut Venäjälle mitään omia pakotteita ja EU:n pakotteiden purkuun Tiilikaisen valtuudet eivät riitä."

Tiilikaisen valtuudet eivät todellakaan riitä, mutta Suomen hallituksen valtuudet riittävät, joko kieltäytymällä EUn pakotteiden jatkamisesta, mihin tarvittaisiin jäsenmaiden yksimielinen päätös, tai sitten irtaantumalla itse kauppasodasta EUsta piittaamatta.

Sinällään tuo Sipilän suorittama suomalaisten viljelijöiden ja elintarviketeollisuuden saappaaseen ku**minen on halveksuttavaa jo senkin vuoksi että EUn kauppasodan takapiruna toimiva USA on kaiken aikaa lisännyt omaa kaupankäyntiään Venäjän kanssa ja nauranut hyväuskoisille hölmöille jotka käyvät kauppasotaa heidän puolestaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Matti Aalto

Mistä ihmeestä te näitä tietoja revitte. Esitykset ovat täyttä tietämättömyyttä tai kömpelöä propagandaa.

Vuonna 2013 Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen kauppa oli 38 miljardia dollaria. Maiden välinen kauppa alkoi vähetä vuoden 2014 Venäjän agressioiden jälkeen. Toisaalta maiden välisellä kaupalla ei ole mitään merkitystä Yhdysvaltojen kansanatloudelle. Vaikutus on nykyään alle 0.08 % Yhdysvaltojen kansantaloudesta.

Vertailuksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppa on yli 500 miljardia dollaria.

U.S. goods exports to Russia totaled just $11 billion in 2013, equivalent to less than 0.1% of U.S. GDP. U.S. goods imports from Russia totaled $27 billion, just under 0.2% of U.S. GDP.

Vuonna 2015 kauppa maiden välillä oli 23 miljardia dollaria josta vienti Venäjälle oli 7 miljardia ja tuonti 16 miljardia dollaria.

Yhdysvaltojen vienti Venäjälle on vuodesta 2013 vähentynyt n.38 % ja tuonti vähentynyt n. 40 %.

U.S. trade in goods with Russia

https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c4621...

Jukka Laine

Ilkka Varsio reputti taloustieteen tenttinsä selvästi. Busineksessä ei ole kyse vain tavaroiden tuonnista ja viennistä.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/06/16/pa...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #29

Jukka Laine

Mielenkiintoinen uutisointi: "Kaupankäynti hiipui Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan takia langetettujen pakotteiden seurauksena myös Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, mutta huomattavasti vähemmän: 22 prosenttia noin neljään miljardiin dollariin eli noin 3,6 miljardiin euroon"

Kyllä on kovaa kaupnkäyntiä ja markkinaosuuksien kasvattamista hampurilaisilla. Kyllä näissä esitetyissä luvuissa kannattaa pitää mielessä viralliset tilastot, kokonaisuus ja suuruusluokka.

Tämän mukaan Yhdysvaltojen kauppa Venäjän kanssa on pienempää kuin Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Suomen ja USA:n kauppa on n. 4 miljardia.

Tämä hampurilaisravintoloiden lisääntyminen Venäjällä osoittaa kansan syövän mielummin jenkkiruokaa kuin hapankaalikeittoa. Ravintolat ovat lisäksi franchise ravintoloita. Yrittäjä hankkii oikeuden käyttää tavaramerkkiä ja menetelmiä harjoittamassaan yritystoiminnassa. Tästä oikeudesta yrittäjä suorittaa korvauksen, joka voi olla vuosittainen maksu tai prosentuaalinen osuus myynnistä tai voitosta.

Putin oli sulkemassa kaikki jenkkiravintolat epähygienian takia, mutta huomasi, että kansa haluaa länsimaista luksusta kaalipiirakoiden sijasta ja antoi toiminnan jatkua.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Matti Aalto, EU on asettanut maahantulokiellon nimetyille venäläisille ja jäädyttänyt joidenkin oligarkkien varoja. Sanktioiden kohteena olevilla henkilöillä on yhteys Krimin laittomaan valtaukseen.

Suomessa tuskin on näitä jäädytettyjä varoja. Maahantulokielto voitaisiin toki purkaa ja sallia listalla olevien henkilöiden tulo Suomeen. Se olisi valtava propagandavoitto Venäjälle, mutta mitään hyötyä siitä ei koituisi Suomelle, päinvastoin. EU:n rintamasta lipeäminen aiheuttaisi korvaamattoman vahingon, joka suuruutta on vaikea edes arvioida.

PS: Ehkä ymmärät paremmin jos nimittäisin Suomea "rikkuriksi".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Mörkläggande, bristande offentlighet och hemliga förhandlingar kan utvecklas till allvarliga hot mot demokratin och Finlands suveränitet. Som värst är varken beslutsfattarna själva eller folket medvetna om att detta sker."

http://blogit.image.fi/somesotilas/finlands-bilate...

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Vastaan Leo Miralan minulle osoittamiin kysymyksiin.

EU:n Venäjän viennille asettamien pakotteiden alaisten tavaroiden merkitys Suomen viennille oli aluksikin vähäinen ja on sitä edelleenkin. EU:n pakotteiden alaisten tuoteryhmien Suomen osuus koko Venäjän tavaraviennin arvosta oli vain noin puolen prosentin luokkaa ennen kriisiä ollen vuonna 2015 vain noin 14 miljoonaa euroa. Tuotetasolla en osaa vastata kysymykseesi.

Venäjän asettamien vastapakotteiden alaisten tavaroiden osuus oli ennen kriisiä 5 prosenttia eli noin 270 miljoonaa euroa Suomen tavaraviennistä Venäjälle, kun se vuonna 2015 oli alentunut vajaaseen kolmeen miljoonaan euroon ja käytännössä tänä vuonna nollaan.

Venäjän osuus Suomen viennistä oli vuonna 2015 lähes 6 prosenttia, kun se vuonna 2013 oli vielä noin 10 prosenttia. Ukrainan kriisiä enemmän vientiä on supistanut öljyn hinnan lasku ja ruplan arvon romahdus.

Venäjän vastapakotteilla Suomessa on ollut suurin negatiivinen vaikutus maito-, liha-, kala-alan ja vihannesten vientiin ja näiden alojen kannattavuuteen ja toimeentuloedellytyksiin.

EU:n pakotteet kohdistuvat vähäisessä määrin myös muihin tuotteisiin kuin mainitsemiisi, mutta pääosin olet oikeassa.

Suomella eikä EU:llakaan ole varmasti mitään sitä vastaan, että Venäjä purkaisi vastapakotteet, jotka tavaroissa Venäjällä ovat moninkertaiset EU:n tavarapakotteisiin verrattuna. Venäjän pakotepolitiikka osoittaa, että Suomi ei ole mikään Venäjän erityiskohtelun kohde, vaan Venäjän katsannossa sen vastustaja, melkein pahempi kuin itse EU.

Halutessasi voit saada tarkempaa tietoa pakotteiden vaikutuksista Suomen vientiin ETLAN julkaisusta "Pakotteiden vaikutus Suomen vientiin Venäjälle".

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Venäjä pakotteet ovat olleet Suomi-neidolle ei pelkästtään ampumista omiin jalkoihin ,vann myös päähän Täysin järjetöntä touhua jälleen kerran Eu:lta

Suomen on erottava tollaisesta gangsteriorganisaatiosta, jossa yksikään tilinpäätös ei ole mennyt läpi tilientarkastajilta.

Siellä kaikki varastaa, mitä irti saa.

Toimituksen poiminnat