Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Kemijoen vaelluskalat tarvitsevat ministerin apua

Teimme aiemmin keväällä Markus Mustajärven kanssa kirjallisen kysymyksen Kemijoen kalatalousvelvoitteesta maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk). Kalatalousvelvoite tarkoittaa voimalaitosyhtiöiden vastuuta kompensoida vesivoimaloiden aiheuttama kalataloudellinen menetys. Kun koskiin rakennetaan voimalaitos, eivät vaelluskalat pääse nousemaan jokiin lisääntymään, ja kalakannat heikentyvät. Tätä ongelmaa yritetään korjata istutuksilla ja kalaportailla.

Selvityksen mukaan etenkin Oulujoen ja Kemijoen olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti sen jälkeen, kun voimayhtiöiden kalatalousvelvoitteet alun perin asetettiin. Uudet arviot kompensaation tarpeesta ovat moninkertaiset. Kemijoki onkin jo Kataisen hallituksen laatiman kansallisen kalatiestrategian yksi kärkikohteista.

Kalastuksen merkitys matkailuelinkeinolle on merkittävää etenkin Pohjois-Suomessa. Onnistunut istutus tai kalaportaiden rakentaminen avaisivat merkittäviä aluetaloudellisia hyötyjä kalastusmatkailun lisääntyessä.

Kalastuslaissa sanotaan, että kalatalousviranomaisen tehtävä on valvoa yleistä kalastusetua. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että Lapin ELY-keskuksen pitäisi toimia aktiivisesti, jotta Kemijoen kalatalousvelvoite päivitettäisiin. Kuitenkaan Lapin ELY-keskus ei ole toimittanut hakemusta asiasta Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon.

Minun ja Markuksen kirjallinen kysymys koski juuri tätä asiaa. Kysyimme ministeriltä, onko ministeriö tietoinen Kemijoen tilanteesta, ja mistä viivytys velvoitteen päivittämiseksi johtuu. Ministeri kyllä vastasi kysymykseemme, mutta vastaus herätti hieman huolta.

Ministeri toteaa vastauksessaan, että Kemijoen kalatalousvelvoitteen jälkeenjääneisyys on ministeriössä tiedossa ja että ELY-keskuksessa selvitetään parhaillaan, mitä muutoksia velvoitteeseen on syytä tehdä. Ministeri myöntää, että tähänastisen selvitystyön perusteella on ilmeistä, että vaelluskalakantojen elvyttäminen vaatii vapaaehtoisten toimien lisäksi myös kalatalousvelvoitteiden päivittämistä. Hienoa! Mutta jatkaa heti perään, että odotellaan vielä lisäselvityksiä ja suunnitelmia, ennen kuin pannaan toimeksi.

Nyt ei pidä vatuloida, vaan kääriä hihat. Ainakin ministerin tulee priorisoida näiden selvitysten valmistuminen osoittamalla ELY-keskukselle lisää resursseja saada työ nopeasti loppuun. Onhan pääministeri Juha Sipilän hallitus nostanut vaeltavien ja uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämisen hallituksen luontopolitiikan kärkeen ja luvannut rahaa, tutkimusta ja kunnostushankkeita kohdennetaan kalatiestrategian kärkikohteista valittuihin pilottikohteisiin. Hallitus haluaa edistää erityisesti Kemi-, Ii- ja Kymijoen sekä Saimaan ja Pielisen vaelluskalakantoja. Toimenpiteet suunnitellaan, aikataulutetaan ja vastuutetaan alueiden toimijoiden ja viranomaisten kesken. Poliittista ongelmaa ei siis ole, sillä hallitus on tahtotilansa ilmaissut, joten miksi viivytellä?

Pitää myös tiedostaa, että tällä hetkellä on aikaikkuna auki saada rahoitusta EU:n meri- ja kalatalousrahastosta. Jos jäämme odottamaan, saattaa nimittäin käydä niin, että ohjelmakauden edetessä nämä rahat katoavat muiden maiden hankkeisiin. Jos ministeri toimisi nyt, voisimme saada EU:sta rahaa vaelluskalojemme ahdingon helpottamiseksi.

Siis vetoan vielä kerran ministeri Tiilikaiseen: pelasta Kemijoen vaelluskalat, päivitä Kemijoen kalatalousvelvoite.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

On Tiilikaisella sellainen ongelma, ettei Keskusta oikeasti mitään itse lisääntyviä vaelluskaloja halua. Tavoite on ylläpitää kannattajilleen tuottavaa vaikkakin kokonaistaloudellisesti täysin järjetöntä istukasbisnestä.

Toimituksen poiminnat