Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Aika luopua kellojen siirtelystä

Viikonloppuna siirrettiin jälleen kelloja tunnin eteenpäin kesäaikaan. Kellon siirtäminen vie vuorokaudesta tunnin, mikä sekottaa monella nukkumisrytmin, aiheuttaen monenlaista terveysvaivaa.

Kesäaikaa on noudatettu Suomessa ja EU:ssa 1980-luvun alkupuolelta saakka. Ainoa peruste kesäajalle lieneekin, että sen poistaminen on hankalaa. Kesäajan alkuperäinen tavoite oli säästää energiaa, kun päivän piteneminen vähentäisi valaistuksen tarvetta. Energiansäästöhyöty on Suomessa vähintäänkin kyseenalainen, minkä lisäksi uudet lamput eivät kuluta entiseen tapaa energiaa.

Teknologian myötä kehittyy myös ihmisten arkirytmi. Digitalisaatio mahdollistaa kellonajoista riippumattoman työnteon. Aika on ajanut kesäajan ohi, jos se koskaan edes oli toimiva ratkaisu.

Kellojen siirtelystä on siis aika luopua. Kannatankin kansalaisaloitetta kellon siirtelyn lopettamisesta. Pian pääsemme käsittelemään kansalaisaloitetta, joka sai viikonlopun aikana hurjan määrän allekirjoituksia ja ylitti reilusti vaadittavan 50 000:n allekirjoittajan määrän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Itse odotan maaliskuun loppua kuin kuuta nousevaa. Kerralla avautuvat ihanat valoisat illat ja aamullakin näkee ihan hyvin.

Pakko todeta, että kyllä on pieniä ihmisen murheet, kun kaksi kertaa vuodessa saadaan itkupotkuraivari kellojen siirtelystä.

Pitäiskö tehdä vasta-aloite, se kun on ollut kovasti muotia :)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eikö silloin kannattaisi siirtyä pysyvään kesäaikaan ja luopua talviajasta kokonaan?

Tuntuu vähän turhan isolta vaivalta tämä kellojen siirtely ihan vain sen takia, että huhtikuussa pari-kolme viikkoa on iltaisin vähän valoisampaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Aika harva suomalainen haluaa pysyvästi Moskovan aikaan.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tulet huomaamaan, että se on EU, joka estää meitä luopumasta kesäajasta, mikä on siltä osin hyvin erikoinen asia.

” Historically the countries of Europe had different practices for observing Summer Time, but this hindered coordination of transport, communications and movements. Starting in 1981 the European Community began issuing directives requiring member states to legislate particular start and end dates for Summer Time.[1]
Since 1981 each directive has specified a transition time of 01:00 UTC and a start date of the last Sunday in March, but the end dates have differed. Successive Directives laid down two dates for the end: one on the last Sunday in September applied by the continental Member States, and the other on the fourth Sunday in October for the United Kingdom and Ireland.[1] In 1996 the end date was changed to the fourth Sunday in October for all countries.[2] In 1998 the end date was adjusted to be the last Sunday in October; this happened to be the same as the previous rule for 1996 and 1997.[3] The ninth directive, currently in force, has made this permanent.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Summer_Time_in_Europe

Kannatan kesäajasta luopumista, ja katsotaan saadaanko tähän mitään tolkkua eduskunnan osalta. Jos, sen vielä ottaisi joku EU:ssa tehtäväksi muutokseksi, voisi olla merkittävämpää.

Muuten, miksi ei ole eurooppalaista kansalaisaloitetta, joka voitaisiin viedä Euroopan parlamentin pohdittavaksi. Vai onko pelko, että kansalaisilta alkaisi tulla, enemmän aloitteita, kuin parlamentti VALTAVAssa säännösten tehtailussa ennättäisi käsittelemään. Mikä olisi kyseisen kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrän oltava? Olisiko jokaisesta jäsenmaasta oltava suhteellinen osuus allekirjoittajista, jottei yhden tai kahden maan kansalaiset yksistään tehtailisi vain heitä hyödyntäviä aloitteita. Siinäpä pohdittavaa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

On se olemassa.

Sinne vain pykäämään aloitetta, voin olla mukana aloitteessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppalainen_kansa...

7 maata ja miljoona osallistujaa, ei paha ... :D

Käyttäjän JariMyllykoski kuva
Jari Myllykoski

Tärkeintä on kellon siirtelystä luopuminen - ei se, onko sopiva aika kesä- vai talviaika. Se voidaan arvioida sen mukaan, kumpi sopii paremmin ihmisten, yhteiskunnan ja kansantalouden tarpeisiin.

Toimituksen poiminnat