Jari Myllykoski Työn ja työpaikkojen puolesta.

Kokoomuksen ja Iltalehden sote-kampanjointi on eriskummallista

Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Vaikka sote-uudistukseen liittyy paljon poliittisia intohimoja, on ensisijaisen tärkeää, että asiantuntijat arvioivat uudistuksen perustuslainmukaisuuden. On hyvä, että perustuslakikontrolli on ennakoivaa eikä reagoivaa.

Sen sijaan, että perustuslakivaliokunta saisi työrauhan, erityisesti kokoomus on koko viikon hyökännyt valiokuntaa ja perustuslakiasiantuntijoita vastaan. Tätä on vaikeaa olla näkemättä jatkumona viimeviikkoiselle tietovuodolle. Taustatukea on antanut Iltalehti, jossa perustuslakivaliokuntaa syytetään nyt ”pahasti politisoituneeksi” ja ”uudeksi ylähuoneeksi”. Poliittisesti motivoitunut hyökkäys kohdistuu myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaan, jonka puolueetonta ja asiantuntevaa työtä arvostetaan eduskunnassa yli puoluerajojen.

Sote-uudistuksen suhteen pihvi on hukassa pahemman kerran. Soten vääjäämättömältä näyttävä kaatuminen ei johdu perustuslakivaliokunnasta vaan kokoomuksesta. Kokoomus pitää härkäpäisesti kiinni ideologisesta valinnanvapausmallistaan, vaikka se on jo osoittautunut toteuttamiskelvottomaksi. Ja vaikka sote-uudistus voitaisiin toteuttaa myös ilman niin sanottua valinnanvapautta.

Asiantuntijoiden mukaan valinnanvapausmalli ei säästä vaan nostaa kustannuksia. Mitään keinoja kolmen miljardin säästöjen saavuttamiseksi ei ole esitetty, mutta silti voimaan ollaan saattamassa massiivinen menoleikkuri.

Kustannuksia nostava valinnanvapausmalli yhdistettynä menoleikkuriin tarkoittaa itsestäänselvästi valtavia leikkauksia ja sitä kautta sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden vaarantumista. Tämän asian toteaminen ääneen ei ole politikointia vaan rehellisyyttä.

Jos kokoomus haluaa poistaa Suomen perustuslaista ihmisten oikeuden sosiaali- ja terveyspalveluihin, kukaan ei heitä estä ajamasta tällaista muutosta. Myös Iltalehden toimittajat lienevät tervetulleita mukaan.

Sinä missä Iltalehti juoksee kuuliaisesti Kokoomuksen perässä, sama toimii myös toisinpäin. Kansanedustajien eläkkeistä nostatettuun kohuun reagoitiin puhemies Risikon johtamalla populistisella ulostulolla sen sijaan, että asia olisi saatettu kokonaisvaltaiseen ja puolueettomaan valmisteluun.

Jos politiikkaan jotain nyt tarvitaan niin ainakin lisää tolkkua. Ja Suomen perustuslain kunnioitusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Kokoomus on jo hylännyt sote-uudistuksen, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen. Kirjoitus on Iltalehdessä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180527220097...

Toimituksen poiminnat