Kansalaisaloitejärjestelmää pitää kunnioittaa ja uudistaa

Kansalaisaloite perintöveron poistamisesta ja sen käsittelyn torppaaminen valtionvarainvaliokunnassa hallituspuolueiden kansanedustajien toimesta ryöpsäytti kansalaisaloitteen taas otsikoihin. Kokoomuksen, keskustan ja sinisten menettely rikkoi törkeällä tavalla sen vakiintuneen kansalaisaloitteita kunnioittavan menettelyn, jossa aloite tuodaan mietintönä täysistuntoon.

Oli perintöverosta mitä mieltä tahansa, aloitteen hautaaminen valiokuntaan on käytännössä kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien varastamista. Vasemmistoliitto on tehnyt selvän periaatepäätöksen: jokainen kansalaisaloite, sisällöstä riippumatta, ansaitsee rehdin käsittelyn ja valiokunnan tekemän mietinnön. Niissä poikkeustapauksissa, joissa aloite on perus- ja ihmisoikeuksien vastainen, puhemiehen tulee kantaa asiasta vastuunsa ja kieltäytyä ottamasta aloitetta käsittelyyn.

Vaikka hallituspuolueiden toiminta tässä ei ansaitse kehuja, on hallitus tuomassa myös tuiki tarpeellista lääkettä kansalaisaloitejärjestelmään. Halitus on pidentämässä puolesta vuodesta vuoteen määräaikaa, jossa vastuuhenkilöiden on toimitettava keräämisten päätyttyä kannatusilmoitukset Väestörekisterikeskuksen, millä on tarkoitus ehkäistä aloitteiden raukeamista eduskunnan vaihtuessa.

Valitettavasti tämäkään reformi ei täysin ratkaise vaalikauden viimeisille valtiopäiville jäävien kansalaisaloitteiden raukeamisongelmaa. Perustuslakia tulisikin muuttaa niin, etteivät kansalaisaloitteet raukeaisi vaalikauden lopussa. Toivon hartaasti, että nyt virinnyt julkisuuskeskustelu johtaa toimenpiteisiin perustuslakivaliokunnassa ja aiheesta tehty lakialoite (LA 3/2017 – Myllykoski) kaivettaisiin naftaliinista samassa yhteydessä kun hallituksen esitystä käsitellään.

Olisi myös syytä pohtia sitä, riittääkö nykyinen puolen vuoden nimienkeruuaika etenkään silloin kun nimiä kerätään käsin. Esimerkiksi eläkeläisjärjestöjen aloite vanhusasianvaltuutetusta tyssäsi siihen, kun nimiä ei manuaalisesti keräten saatu riittävän nopeasti kasaan.

Kansalaisaloite tukee valtiojärjestyksen lähtökohtia kansanvallasta ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksista. Siksi sen vaalimisen ja kehittämisen pitää olla lainsäätäjien sydämenasia.

JariMyllykoski
Vasemmistoliitto Nakkila
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen Jari Myllykoski, Vasemmistoliiton kansanedustaja Satakunnan sydämestä Nakkilasta.
Eduskunnassa olen maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Työelämän kysymykset ja lainsäädäntö ja maatalouden kehittäminen ovat suurimpia mielenkiinnon kohteitani.
Toimin myös kotikuntani valtuustossa.
Lue lisää nettisivuiltani: www.jarimyllykoski.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu